Povijest

Društvo je osnovano 18. rujna 1932. godine na osnivačkoj skupštini kojoj je prisustvovalo 13 članova.
Prva ručna štrcaljka nabavljena je 1932. godine, a slijedeće godine pribavljena je vatrogasna odjeća. Prvi agregat Društvo posjeduje od 1946. godine, a vatrogasna odjeća nabavljena je 1952. godine. Godine 1959. Društvo nabavlja agregat, 1964. godine prvo vozilo a 1967. godine nabavljeno je vatrogasno kombi vozilo. Agregat “Ziegler” nabavljen je 1970. godine, novo kombi vozilo 1976. godine i ponovno novi agregat “Ziegler” 1980. godine.
Pored toga Društvo posjeduje opremu za pjenu, muljnu pumpu i ostali vatrogasni pribor.
Kada je Društvo osnovano, kao vatrogasno spremište koristila se drvena šupa. Vatrogasni dom izgrađen je 1952. godine, a danas se DVD Palinovec koristi vatrogasnim domom koji je izgrađen 1978. godine.
Najznačajnije priznanje koje resi vitrine DVD Palinovca su Plaketa oslobođenja Međimurja dodijeljena 1982. godine i Priznanje Republičke konferencije SSRN Hrvatske od 1979. godine. Pored ova dva priznanja,
Društvo posjeduje niz priznanja vatrogasnih saveza i društava, kao i osvojene pokale na natjecanjima, a izdvojili bismo samo najznačajnije:
– Osvojeno je prvenstvo Hrvatske 1963. godine u kategoriji muških jedinica DVD-a.
– Na republičkom natjecanju vatrogasaca koje je održano u Trogiru 1. i 2. rujna 1973. godine, DVD Palinovec zauzeo je peto mjesto.
– Na republičkom natjecanju u Krapini koje se održavalo 6. i 7. rujna 1975. godine DVD Palinovec zauzeo je treće mjesto.
– Na republičkom natjecanju u Puli 6. i 7. listopada 1979. godine, Društvo zauzima šesto mjesto.
– Godine 1983. na sedmom republičkom natjecanju vatrogasaca u Splitu Društvo je sedmoplasirano.
-1983. u Splitu pionirska B ekipa osvaja 3.mjesto.
-1985. pionirska B ekipa u Dugoj Resi postaje prvak Jugoslavije.
-1987. pionirksa B ekipa obranila naslov prvaka Jugoslavije u Požegi.
– Od 1963. godine, dakle punih 22 godine, DVD Palinovec je neprekidno prvak općine (današnje županije) u kategoriji muških jedinica dobrovoljnih vatrogasnih društava Međimurja kao i prvak zone.
Danas je naše društvo opremljeno odgovarajućom vatrogasnom tehnikom, a članstvo je osposobljeno za vatrogasne intervencije na zaštiti i očuvanju osobne sigurnosti mještana Palinovca i njihove imovine. U zadnjih nekoliko godina ekipe djece i mladeži konstanto osvajaju pehare na županijskim natjecanjima (po 6 ekipa minimalno sudjeluje na županijskim natjecanjima), a dokaz kvalitetnog rada su i 5.mjesto muške te 5.mjesto ženske mladeži na državnom natjecanju u Zadru 2012. godine, 4. mjesto ženske mladeži i 7. mjesto muške mladeži na državnom natjecanju u Puli te 4. mjesto mladeži muške na državnom natjecanju u Zadru 2018. godine. Osvojili smo i 3.mjesto u Kup natjecanju HVZ 2011. godine s mladeži muškom te 3. mjesta u kategorijama mladež žene i mladež muški 2015. godine. Te godine opet smo sa rekordnih 11 ekipa sudjelovali na županijskom natjecanju (2 DM, 2 MM, MŽ, 2 MA, 2 ŽA, MB i ŽB)., a ta godina je najuspješnija u novijoj povijesti društva jer smo se sa čak 5!! ekipa kvalificirali na državno natjecanje u Puli.
2021. godine bilo je slično kao i 2020. Situacija oko korone nije se promjenila iako je danas većina ljudi primila cjepivo. Na početku godine naši članovi Dominik Horvat, Robert Horvat i Martin Recek pomagali su u potresom pogođenoj općini Majur. Od intervencija moramo spomenuti požare trave i niskog raslinja te tehničke intervencije uklanjanja gnijezda stršljenova. Provodili smo preventivu tokom cijele godine, pregledana je hidrantska mreža, tokom žetvene sezone smo pregledavali kombajne i sl. Naš član Sandro Kerovec sudjelovao je na seminaru za voditelje vatrogasne mladeži u Fažani. Na redovnoj godišnjoj skupštini na mandat od 5 godina izabrani su: predsjednik Franjo Jančec, zamjenik predsjednika Darko Sabol, zapovjednik Robert Horvat, zamjenik zapovjednika Ivan Petar Srpak, blagajnik Vladimir Srpak te tajnik Goran Bobetić. Za spremištara je izabran Martin Recek. A ostali članovi Upravnog odbora su Daniel Čemerika, Petar Sabol, Dino Fileš, Dominik Horvat, Miroslav Oreški i Božo Mihocek. Nadzorni odbor čine Josip Sabol, Đuro Novak i Tomislav Srpak.
Na državnom natjecanju za seniore u Varaždinu sudjelovali smo sa 4 ekipe. Naše popularne Kobre (žene a2) osvojile su u jakoj konkurenciji 2.mjesto te se time plasirale na vatrogasnu olimpijadu koja će se održati 17-24.7. u Celju. Veoma smo ponosni na ovaj povjesni uspijeh za naš DVD te se nadamo da će nas cure i tamo predstaviti u najboljem svjetlu u ovoj okrugoj 90-oj godini postojanja našeg društva.